Kot že samo ime društva pove, je v Kinološkem društvu reševalnih psov Celje primarna dejavnost reševanje. Reševalni psi so neprecenljivi pri iskanju pogrešanih oseb. Vodniki so s svojimi psi sodelovali že v neštetih resničnih reševalnih akcijah. Največkrat sodelujejo pri iskanju pogrešanih oseb v naravi, sodelovali so pa že tudi v velikih akcijah, kot npr. v Turčiji, Alžiriji, Egiptu.

Poleg reševanja izvajamo tudi običajno šolanje – malo šolo in osnovno šolo za pse, tečaj trikcev in individualno šolanje.

KAKŠEN PES JE SPLOH PRIMEREN ZA REŠEVALNEGA PSA? je vprašanje, ki ga pogosto slišimo…

Primerni so vsi srednje veliki psi, ne glede na pasmo, tudi mešanci. Pomembno je, da pes ni agresiven do psov in ljudi, da ne preganja divjadi, da ga pretiranojo ne moti druge živali (kokoši, mačke …) in da je psihično stabilen. Dobro je, da se ne boji okolice in raznih zvokov, hrupa, streljanja ipd., ampak da je radoveden in igriv.

Manj primerni so zelo veliki in težki psi ter zelo majhni psi, zaradi težjega gibanja po ruševini in ovirah.

KAKO ZAČETI?

Pridružiš se nam lahko kadarkoli. Najprej nas kontaktiraš preko telefona ali elektronske pošte, nakar se običajno dogovorimo, da se srečamo na naslednjem torkovem ali petkovem treningu na dogovorjeni lokaciji, kjer bo tudi več možnosti za pogovor in za to, da se vse ogleda v živo. Prideš lahko že s psom.
Če ti način dela v društvu ustreza in meniš, da bi lahko bilo to nekaj zanimivega zate, se na naslednjih treningih dogovorimo še o formalnostih. Članarina je letna. Vodnik psa pa poskrbi tudi za zavarovanje odgovornosti lastnika psa.

KAJ BO MORAL ZNATI BODOČI VODNIK REŠEVALNEGA PSA?

Vsak novopečeni vodnik reševalnega psa se spozna tudi z različnimi zanimivimi področji in informacijami, ki mu lahko pridejo v prihodnosti prav. Vsako leto od januarja do marca potekajo teoretična (in praktična) predavanja za vodnike začetnike. Vodniki pridobivajo nova znanja o:

• potresih in nevarnostih v ruševini,
• nevarnosti v gorah in plazovih,
• prvi pomoči ponesrečencu,
• prvi pomoči psu,
• radijskih zvezah ZARE,
• orientaciji in topografiji,
• vrvni tehniki.

Po koncu predavanj morajo vodniki opraviti teoretične in praktične izpite. Vse te izpite mora vodnik opraviti preden opravlja prvi izpit s psom.

KAJ BO MORAL ZNATI BODOČI REŠEVALNI PES?

Bodoče reševalne pse učimo na poligonu osnov poslušnosti in premagovanje različnih ovir. Na terenu pa se skozi igro učijo iskati ljudi – najprej iščejo svojega človeka, nato pa še druge ljudi.

Vodniki mlajših psov večinoma delajo s klikerjem, vedno pa skušamo najti tisti pristop, ki bo ustrezal tako vodniku kot njegovemu psu.

Poslušnost zajema učenje:
– hoje poleg vodnika
– prinašanje vodnikovega predmeta
– sedi v gibanju-odpoklic-na znak sodnika prostor na daljavo-iz prostora v stoj-odpoklic
– odlaganje z motenjem
– prenašanje nagobčnika
– preverjanje strelomirnosti

Vsak pes pa se tudi uči premagovanja različnih ovir:
– tunel
– hoja po vodoravni lestvi
– usmerjanje na daljavo

Vsako leto na državnem nivoju potekata štiridnevno zimsko usposabljanje v snegu ter poletni tabor vodnikov reševalnih psov s poudarkom na iskanju v ruševinah in gozdovih. Na teh večdnevnih usposabljanjih se zberejo vodniki s psi iz vse Slovenije, včasih tudi tujine, ter si izmenjajo neprecenljive izkušnje in si pomagajo pri vadbi. Poleg teh usposabljanj tudi v društvu posebej za naše člane organiziramo enkrat do dvakrat letno večdnevno usposabljanje s poudarkom na iskanju v snegu, ruševinah in gozdovih.

IZPITI REŠEVALNEGA TIMA – VODNIKA IN PSA

Ko sta vodnik in pes dovolj pripravljena (šolanje reševalnega psa do prvega izpita traja povprečno približno 2 leti), se podata na prvi izpit. Izpiti so razdeljeni v stopnje. Poznamo dve stopnji iskanja v ruševini, iskanja pogrešanih oseb in iskanja po sledi ter tri stopnje iskanja pogrešanih oseb v snežni plazovini. Vodnik in pes pri vsakem izpitu opravljata tri discipline: iskanje, poslušnost in premagovanje ovir.

Biti vodnik reševalnega psa je zelo požrtvovalno prostovoljno humanitarno delo, ki vzame veliko časa. Šolanje reševalnega psa poteka njegovo celo življenje.