RUŠEVINSKI TRENING V TRITOLU 

RUŠEVINSKI TRENING V TRITOLU 

Od 26. do 29. septembra smo se udeležili ruševinskega treninga za reševalne pse. Trening v organizaciji Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije je potekal na eni od najbolj cenjenih ruševin v našem delu Evrope, v Tritolwerku v bližini mesta Wiener Neustadt. Vojaško vadbišče z na pol ali popolnoma porušenimi zgradbami, tudi do 5 metrov globoki jaški, z ogromnimi betonskimi kockami, podzemnimi rovi, starimi vagoni in odsluženimi vojaškimi vozili,… so nas in naše kužke popolnoma navdušili. Pes mora pri iskanju »zasute osebe« hoditi po različnem materialu, splezati po nagnjenih ploščah, kovinskih tirih, preskočiti hkrati še kakšno oviro, se splaziti v temen rov…, in ko »zasutega« najde, sledi še glasno (ponosno!) lajanje, da sporoči vodniku, da je naloga opravljena. 

Našo Tritol ekipo je sestavljalo pet članov Kinološkega društva reševalnih psov Celje, Nataša s Kalo, Janez s Tosco, Matjaž z Arvinom, Sebastjan z Macom in Maja s Taro ter 

gost iz Nizozemske, Saad s Flashem. V štirih dneh intenzivnega treninga v dopoldanski in popoldanski izmeni smo pridobili ogromno znanja in izkušenj. Za to je najbolj zaslužen naš inštruktor, Sebastjan Strašek, ki nas je vodil, nesebično delil nasvete, se posvetil in prilagodil trening vsakemu vodniku in psu posebej. ☺ 

Po treningu je bil vsak dan čas za druženje, pogovore in deljenje izkušenj. Saad nam je pripravil zelo zanimivo večerno predavanje o iskanju pogrešanih v velikih mednarodnih reševalnih akcijah (potres v Maroku, cunami na Sri Lanki in na Tajskem, orkan Katrina v ZDA), ki se jih je v preteklih letih udeležil. 

Štirje dnevi so minili kot bi mignil, smo pa na koncu že delali načrte za prihodnji obisk Tritola. 

Še naši vtisi ☺ 

Nataša 

Nepozabno. Nore ruševine, izjemen inštruktor, čudovita ekipa. Enostavno moraš to doživeti. Hvala vsem! Upam, da bo v prihodnje še kakšna priložnost. 

Matjaž 

Kar mi najprej pade na pamet, ko omenim Tritol je to, da je Arvin naredil revolucijo in nama odprl pot tudi na ruševinske izpite. Je pa res, da mora to vsak, ki ga zanima reševanje, sam doživet, saj se da trening prilagodit psu, ki mu ruševine mogoče ne ustrezajo, ampak bo na koncu videl, da to ni bau bau. Res še enkrat hvala ekipi, ker smo se imeli res ful dobr, predvsem pa Sebastjanu, ki zna in obvlada prilagodit trening vsakemu posamezniku. Hvala še enkrat. Drugo leto nas mora it pa vsaj x2 ☺ Nora izkušnja @ 

Aja, pa še to: vsi morajo spoznat Saada, ker je res, ampak res legenda, poln dobre volje in smeha 

Janez 

Vsakemu posebej en velik hvala za izkušnjo, ki jo je skoraj nemogoče opisati z besedami, enostavno jo moraš kot reševalec doživeti, upam in zelo bom vesel, da še kdaj… 

Sebastian 

Se iz moje strani… kot vedno, kadar grem kam z Celjani, se počutim domače. Ce povzamem: fantasticna družba, odlični psi, svetovna lokacija, resno delo in super trenutki. Hvala vsem za družbo in vaša kolena, da ste neumorno markirali Macu. 

Saad 

What should I say? I had a great time and we learned a lot. I saw the dogs having progres everyday, really proud of them all. Of course with thanks to you all for inviting and I’m honored to be with you my special thanks to the brother I didn’t want but now I changed my mind . Thank you all. See you soon. 

Maja Trening je bil itak »top of the top«, poleg tega pa še odlična ekipa, ogromno smeha in topline. Cisto vsak, vodnik in kuža, je dodal svoj del energije skupini. Hvala še enkrat vsem za nepozabno doživetje!