17. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2015

17. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2015

Vaja MOL 2015

Od petka, 15. 5., do nedelje, 17. 5. 2015 je potekala 17. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov »Ljubljana 2015«. Predpostavka vaje je bila, da se je zgodil potres z žariščem na območju osrednje Slovenije z jakostjo magnitude 7, učinek na stavbe pa je bil med 8. in 9. stopnjo po Evropski potresni lestvici.

Na vaji je sodelovalo 19 ekip vodnikov reševalnih psov sestavljenih iz treh vodnikov s psi. Udeleženci smo bili iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije, Združenih arabskih emiratov, Tajske in Slovenije. Vaja je bila zastavljena tako, da okoliščine v katerih poteka delo ekip vodnikov reševalnih psov, čim bolj natančno posnemajo realne okoliščine.

Vse ekipe smo morale v 22 urah opraviti 10 nalog na različnih deloviščih:
4 x iskati pogrešane osebe v ruševinah,
3 x iskati pogrešane osebe v naravi,
1 x premagati ovire s pomočjo vrvne tehnike,
1 x nuditi prvo pomoč ponesrečencu,
1 x opraviti orientacijski pohod.

Ekipo Mestne občine Celje smo zastopale Nevenka Štor z Neli, Tamara Jager s Tio in Eva Gologranc s Hillom, vse tri članice Kinološkega društva reševalnih psov Celje.
V petek smo v baznem taboru postavile šotor in se pripravile na dvodnevno bivanje. Same smo morale poskrbeti za prehrano v celotnem času poteka vaje, s seboj smo morale imeti tudi vso opremo zase in za pse.
Za našo ekipo se je vaja začela ob 6.30, ko so nas obvestili o odhodu na prvo delovišče. Po vrnitvi v bazo smo čakale na informacijo o nadaljnjem delu, ki smo jo dobile le pol ure pred naslednjim odhodom na novo delovišče. Vnaprej nismo poznale časovne razporeditve odhodov, zato smo morale biti ves čas v pripravljenosti, kar je seveda še dodatno otežilo vajo. Vreme nam je bilo letos naklonjeno, saj je bilo ravno prav hladno in brez dežja. Zgoraj omenjena delovišča so se vrstila eno za drugim. Na nobenem od delovišč nismo vedele koliko ponesrečencev iščemo, vsaka ekipa jih je iskala različno število. Tudi zaradi tega do konca nismo vedele kako uspešne smo bile pri svojem delu, vendar smo bile s svojim delom večinoma zadovoljne. Seveda pa je bilo skupno število ponesrečencev na vseh deloviščih skupaj za vse isto. Z zadnjega delovišča smo v bazo prišle v nedeljo okrog 2.00 ure zjutraj.
V nedeljo dopoldan je sledilo pospravljanje baznega tabora in razglasitev rezultatov, ki se ga je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Jankovič. Vedele smo, da smo delale dobro, vendar smo bile vseeno presenečene nad zasedbo odličnega 4. mesta, ki je rezultat odličnega dela v našem društvu. Rada bi se zahvalila vsem našim članom, ki so prispevali k temu odličnemu rezultatu ter ostalim, ki so nam pomagali na naši poti.

Pohvaliti moram članico našega društva, Majo Balon, ki je z ekipo Enote reševalnih psov Slovenije na vaji dosegla najboljši rezultat.

O vaji na spletni strnai MOL