18. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2016

18. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2016

mol-2016

Letos je že tretje leto zapored ekipa Mestne občine Celje sodelovala na najzahtevnejši ekipni vaji enot reševalnih psov v Sloveniji, 18. mednarodni vaji vodnikov reševalnih psov, v organizaciji Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije in Mestne občine Ljubljana, in dosegla najboljši rezultat do sedaj.

Ekipo so letos sestavljale naše izkušene reševalke, Tamara Jager s Tio, Nevenka Štor z Neli in Iva Cestar z Juno.

Na vaji je sodelovalo 17 ekip  iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije, Tajske in Slovenije, skupaj 51 vodnikov. Preko celotnega dneva so ekipe morale opraviti delo na 10 delovnih točkah: 4 ruševine, 3 iskanja v gozdu, pohod z orientacijo, vrvna tehnike in izvajanje prve medicinske pomoči.

Pogoji za delo so bili na letošnji vaji zelo zahtevni, saj je polovico dneva srednje do močno deževalo, delo pa je bilo potrebno opraviti po vnaprej predvideni časovnici ne glede na pogoje.

Naše punce so imele po razopredu najprej preiskovanje treh ruševin, v eni od teh so morale tudi nuditi prvo pomoč. Na vseh treh ruševinah so bile zelo uspešne, saj so našle skupaj sedem pogrešanih. Nato je bila na vrsti vrvna tehnika, kjer so se morale skupaj s psi preko žičnice spustiti z enega brega Iške na drugega. Na drugi strani jih je čakalo prvo iskanje v gozdu. Našle so tri pogrešane. Prehod nazaj na drugo stran Iške so izvedle v ribiških škornjih ☺. Naslednja preizkušnja je bil enourni pohod, nato pa dve iskanji v gozdu v dolžini, prvo približno 850m, drugo pa 1km. Prvo iskanje je potekalov mraku, drugo pa že v čisti temi. Pri obeh iskanjih je ves čas močno deževalo, bilo je skoraj popolno brezvetrje, teren pa poln vrtač. Pri drugem iskanju so našle eno pogrešano osebo. Na koncu jih je ob 23.00 čakalo še zadnje iskanje, iskanja na ruševini, kjer pa so našle še dve pogrešani osebi. Tako so skupaj našle 13 pogrešanih oseb. Vse skupaj pa je to pomenilo vrhunsko 2. mesto.

Opis vaje: http://goo.gl/K9OaSF