Vaja MERP, Velenje, Šempeter, 31.01.2015, 08.00 – 17.00

Vaja MERP, Velenje, Šempeter, 31.01.2015, 08.00 – 17.00

Vaja MERP

Za vajo so za različne objekte veljali različni scenariji, namen pa je bil preskusiti člane MERP kako bodo pristopili k nalogi, kako bodo sodelovali med seboj in kako se bodo odzivali na različne situacije.

Scenarij grad:

Danes zgodaj zjutraj se je podrl strop rudnika v rudniku Velenjski grad. Rudarji na površju so takoj po podrtju slišali klice na pomoč, ki so kmalu potihnili. Po štetju rudarjev so ugotovili, da pogrešajo 2 osebi. Zaradi nevarnosti dodatne porušitve stropa bi v rove zaenkrat spustili samo reševalne pse, reševalci gredo lahko v rudnik samo v primeru, da psi nakažejo pogrešane osebe.

Morebitne pogrešane morate spraviti na površje, kjer vas že čaka reševalno vozilo. Zaenkrat je to edini vhod. Zaradi nestabilne lestve morate uporabiti vrvno tehniko. Poleg tega vhoda obstaja sicer še en vhod, ki pa je trenutno zasut. Z odkopavanjem se ukvarja tehnična ekipa. O morebitnem preboju boste obveščeni.

Scenarij Stara elektrarna:

V industrijskem obratu se je zaradi obilnih snežnih padavin ob 7:15 podrl del stropa. Nastala je panika. Delavci so se razbežali po objektu. Zaradi snega se določenih vrat ni dalo odpreti.

Objekt je nevaren, vodja mora imeti ves čas celotno delovišče pod kontrolo in ves čas vedeti, kje se nahajajo vodniki psov.

Časa za iskanje je 20 minut. Ko mislite, da je objekt preiskan, sporočite.

Scenarij Šempeter:

V objektih podjetja Electronics Šempeter, ki izdeluje specialno elektroniko za vodenje izstrelkov je ob 14.00 prišlo do terorističnega napada. Večina delavcev se je uspela rešiti, a v objektih je vseeno ostalo neznano število zasutih, med drugim tudi dva domnevna terorista.

Potrebno je preiskati objekte in poskrbeti za varen umik pogrešanih oseb.

Med iskanjem je bil sprožen alarm, izveden umik na varno lokacijo in po preklicu alarma nadaljnje iskanje.

Na vseh lokacijah so člani MERP, med katerimi so bile tudi štiri članice našega društva, pokazali dobro, usklajeno delo. Največ težav je sicer bilo v Stari elektrarni, ki je zelo velik objekt in ob omejenem času iskanja nekateri niso našli vseh prostorov in s ten tudi vseh pogrešanih.

Izvedbo vaje so zelo pohvalili vodstvo MERP in njeni člani, mi, organizatorji, pa smo se res potrudili narediti vso stvar čim bolj zanimivo.